trende

Eğitimler

15.12.2020
1.882
Eğitimler

Türkiye’de çok ciddi sayılara ulaşan iş kazalarının önlenmesi ve daha güvenli çalışma alanlarının yaratılabilmesi maksadı ile Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından kapsamlı çalışmalar gerçekleştiriliyor. 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu kapsamında gerçekleştirdiği düzenlemeler ile yasal uygulamaların, çalışma alanlarındaki değişimlere uyumluluğu sağlanıyor. Bakanlık, iş kazalarına ilişkin değerlendirmelerinde iş kazalarının yüzdesinin önemli bir diliminin “eğitimsiz çalışan” kaynaklı olduğunu belirledi. Ortaya çıkan istatistiklere bağlı olarak iş güvenliği ve sağlığının sağlanabilmesi için tüm çalışanlar için profesyonel eğitimlerin uygulanması yasal zorunluluğu getirildi. Daha güvenli ve daha kaliteli çalışma alanlarının yaratılmasında işverenlerin alması gereken önlemler kadar, çalışanların iş eğitimlerinin de önemli bir payı bulunuyor. AKD OSGB eğitim hizmetleri kapsamında çalışanların, işyerinin faaliyet gösterdiği alan doğrultusunda profesyonel eğitimler alması sağlanıyor.

İş eğitim uygulamaları kapsamında çalışanların iş güvenliği için alabileceği önlemler, acil durumlarda yapması gerekenler, iş kazası ve meslek hastalıkları riskleri gibi alanlarda bilinçlendirilmesi sağlanıyor. Böylelikle işyerlerinde iş güvenliği uzmanı, iş yeri hekimi ve diğer sağlık personelleri gibi uzmanlar ile sağlanan iş güvenliği ve sağlığı standartları ile ilgili çalışanlarında bilinçli olmaları sağlanıyor. Dolayısıyla alınan iş güvenliği önlemlerine karşın eğitimsiz çalışanların bireysel hatalarına bağlı meydana gelebilecek olası iş kazası ve meslek hastalıkları riskleri de minimal seviyeye indirgenebiliyor.

eğitimler

Eğitimler – Yüksekte Çalışma Eğitimi

İş güvenliği ve sağlığı kapsamında sağlanan eğitimler arasında bulunan yüksekte çalışma eğitimi, temel olarak “Mesleki Eğitim” kapsamında yer almamaktadır. Ancak çalışanın görev aldığı işyerinin yüksekte çalışma gerekliliklerine sahip olması durumunda yasal standartlara göre bu işyerlerinde çalışanların mutlaka alması gereken bir eğitimdir. Özellikle modern çağda yüksek katlı yapılaşmaların getirdiği yeni meslek alanları ve yanı sıra geleneksel yüksekte çalışmaya konu olan meslek alanları sayısının yüksek seviyede olması yüksekte çalışma eğitimine olan ihtiyacı önemli oranda arttırmaktadır.

İnşaat, bina dış cephe temizliği, depoculuk ve elektrik hizmetleri gibi pek çok farklı meslek grubunda faaliyet gösteren işyeri için çalışanlarına yüksekte çalışma eğitiminin sağlanması gerekmektedir. “Yapı İşlerinde İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetmeliği” kapsamında detayları açıkça belirtilen eğitimler arasında bulunan yüksekte çalışma eğitimi ile çalışanlara yüksekte çalışmanın getirdiği riskler ve tehlikeler ile ilgili bilinçlendirilmesi ve bu risklere karşı alabileceği güvenlik önlemleri konusunda eğitilmesi sağlanmaktadır.

eğitimler

Eğitimler – Yangın-Acil Durum Eğitimi

Tehlike sınıfı, faaliyet alanı gibi kriterlerin fark oluşturmadığı ve hangi sektörde olduğu fark etmeksizin tüm şirket ve işletmelerin çalışanları için verilmesi gereken bir eğitimdir. Yangın ve acil durum eğitimi her işyerinde görevli olan herkesin mutlaka alması gereken eğitimler arasında bulunuyor. İşyerinde veya çalışma alanında oluşabilecek olası yangın halinde ortaya çıkabilecek senaryolar konusunda hem teknik bilgi hem de deneyim kazanımının tüm çalışanlar için sağlanması bu eğitimler ile mümkün oluyor. Yangın gibi acil durumlarda çalışanların hem kendi hem de çalışma arkadaşlarının güvenliği için alması gereken önlemler ve yerine getirmesi gereken eylemler ile ilgili olarak kapsamlı eğitimler hem teorik hem de pratik olarak sağlanmaktadır. Yangın söndürme, yangından kaçış gibi farklı konu başlıkları altında eğitimler sunulmaktadır.

eğitimler-yangın
Fotoğraf Galerisi

Eğitimler – Kaza Ateşleyici Sertifikalandırma

Ağırlıklı olarak maden ve taş ocakları ile birlikte bina yıkımı, santral inşaatı, otoyol, tünel ve metro inşaatı alanlarında faaliyet gösteren şirketler için sunulan eğitimler arasında bulunur. Kaza ateşleyici sertifikalandırma eğitimi, temel olarak söz konusu alanlarda faaliyet gösteren şirkette çalışan kişilerin patlayıcı madde kullanımı ve olası kaza senaryoları konusunda eğitimini sağlamaktadır. Bu eğitim programı sayesinde patlayıcı madde kullanımına ilişkin olarak alınması gereken önlemler ile ilgili teorik ve uygulamalı eğitimler sağlanır. Ayrıca olası kaza senaryolarında izlenmesi gereken yollar ve yerine getirilmesi gereken eylemler hususunda da eğitimler sağlanır. Bu eğitimleri tamamlayan kişiler kaza ateşleyici sertifikası alarak, ilgili meslek gruplarında faaliyet gösteren kuruluşlarda görev alabilmektedir.

Vinç Operatörü Sertifikalandırması

İnşaat ve yapı alanlarında yaygın olarak kullanılan vinçlerin kullanımında görev alacak personelin teknik bilgi ve uzmanlığa sahip olmasının sağlanması amacı ile verilen eğitimler arasında bulunur. Vinç operatörü sertifikalandırması vinç kullanımı gerçekleştirecek personellerin mesleki yeterliliğe sahip olması sağlanmaktadır. Özellikle yüksek riskli olan ve iş kazalarının sıkça yaşandığı vinç operatörlüğünde deneyimsiz ve yetersiz personellerin görev almasının doğuracağı olumsuz sonuçların önüne geçilmesi hedeflenmektedir. Bu çerçevede sunulan eğitim ile vinç operatörü olacak personelin her ölçüdeki vinç kullanımına ilişkin bilgi sahibi olması mümkün oluyor.

Bu eğitim ile vinç operatörlerin tek başına uzun süreler kalması, kaldırma taşıma raylı sistem vinçlerin kullanımında deneyim kazanması ve farklı yüklerin naklinin güvenle gerçekleştirilmesi konusunda teorik ve pratik temelli eğitimler almasını kapsamaktadır. Vinç operatörü sertifikası bulunmayan kişilerin vinç operatörlüğü görevinde yer almaları yasal olarak mümkün değildir. Bu sertifikaya sahip olmayan çalışanların vinç operatörü olarak görevlendirilmesi yasal olarak hem çalışana hem de işverene ciddi yaptırımların uygulanmasına yol açar.

vinc-operatörü-eğitimleri

Mesleki Eğitim Belgelendirme

Çalışma alanlarında daha profesyonel ve daha bilgili personellerin görev alması ve bu şekilde çalışanların teknik bilgi ve deneyim yetersizliğinden doğabilecek iş kazası ve meslek hastalıkları risklerinin düşürülmesi hedeflenmektedir. Mesleki eğitim belgelendirme hizmeti çalışanların kendi meslekleri ile ilgili kendilerini geliştirmeleri, teknolojik gelişmelere uyum sağlaması ve belirli bilgi birikimi ile yeteneğe sahip olmaları amacı ile sunulan eğitimler arasında bulunur. Eğitime katılan tüm çalışanlar için teknik, sosyal, kültürel ve teknik yetenek gelişimi olguları üzerinden eğitimler verilir.

 Bakanlık tarafından onaylı Akdemirler OSGB ile tüm meslek gruplarından çalışanların, mesleki yeterliliğe ulaşmaları sağlanmaktadır. Teorik ve pratik eğitim üzerinden uygulanan eğitimlerde çalışanların faaliyet gösterdikleri meslekte kendilerini geliştirmeleri ve daha profesyonel çalışma standartlarını yakalayabilme becerilerini kazanmaları sağlanmaktadır. Eğitim sürecini başarılı şekilde tamamlayan tüm adaylar için Bakanlık onaylı mesleki eğitim belgelendirme sağlanmaktadır. Mesleki yeterlilik belgesi bulunmayan çalışanların, bazı meslek gruplarında görev alabilmeleri yasal olarak mümkün değildir. Mesleki yeterlilik sertifikası aranması zorunluluğu bulunan meslekler için bu sertifikaya sahip olmayan personellerin çalıştırılması hem çalışan hem de işveren için ceza yaptırımlarının uygulanmasına neden olur.

eğitimler

İlk Yardım Eğitimi

Kaza ve yaralanma gibi hayati tehlike oluşturan durumlarda kişiye uygulanması gereken ilk tıbbi müdahale ilk yardım kapsamında bulunur. Sağlık görevlilerinin acil durumun meydana geldiği noktaya ulaşmasına kadar olan süreçte kişinin sağlık durumunun stabil tutulması amacı ile uygulanması gereken genel tıbbi müdahaleler ile ilgili çalışanların eğitime sahip olması gerekmektedir. 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu kapsamında gerçekleştirilen düzenleme ile birlikte ilk yardım eğitimi tüm işyerlerindeki çalışanlar için yasal yükümlülük haline getirilmiştir. Özellikle yüksek tehlike sınıfına sahip olan işyerlerinde çalışan personellerin alması gereken eğitimler arasında ilk yardım eğitimi öncelikli eğitimlerden birisidir.

eğtimler-ilk yardım

Hijyen Eğitimi

Yemekhane, restoran gibi toplu yemek hizmetleri sunan şirketlerde çalışan kişiler ile birlikte konaklama hizmetlerinde çalışan kişilerin hijyen sertifikası sahibi olması yasal zorunluluktur. İnsan sağlığını riske edebilecek ve hizmet kalite standartlarını düşürecek her türlü hijyen hususuna ilişkin olarak teorik ve uygulamalı eğitimler sağlanmaktadır.

Bize Sorabilirsiniz
Aktif Kampanyalar
AKD OSGB Klubü Üyesi Oldunuz mu?
Sizde AKD OSGB Klubü üyesi olun anlaşmalı firmalarımızın sağlamış olduğu indirimleri kaçırmayın
Teklif Formu

    Ziyaretçi Yorumları

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

    Whatsapp
    Emre Demircioğlu
    Emre Demircioğlu
    Merhaba. Size nasıl yardımcı olabiliriz?