Diğer Sağlık Personeli
Türkiye’de iş kazalarında ve meslek hastalıklarında yaşanan artış nedeniyle ilgili kurumlar tarafından önleyici tedbirlerin alınması ve bilinçlendirme sağlanması amacıyla yasal düzenlemeler gerçekleştirilmektedir. Bu düzenlemeler 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu kapsamında yürürlüğe alınarak, işyerlerinde iş güvenliğinin ve iş sağlığının oluşturulması sağlanmaktadır. 6331 sayılı Kanun çerçevesinde işyerlerinde iş sağlığı ve güvenliğinin sağlanması noktasında görevlendirilecek uzman ve personeller ilgili detaylarda belirlenmiştir. İşyeri güvenliği uzmanı ve işyeri hekimi ile birlikte iş sağlığının sağlanması noktasında görev alacak diğer sağlık personeli görev ve sorumlulukları da ilgili kanunda açıkça belirtilmiştir. Kanun çerçevesinde iş güvenliği uzmanı ve işyeri hekimi ile birlikte yasal olarak bulundurulması zorunluluk teşkil eden diğer sağlık personelleri ile ilgili olarak da iş dünyasında önemli bir talep ortay acıkmıştır.
Kimler Diğer Sağlık Personeli Olabilir?
Diğer Sağlık Personeli Hizmeti, Hemşire/sağlık memuru, ambulans ve acil bakım teknikerleri, acil tıp teknisyeni, çevre sağlık teknisyeni ve işyeri hemşiresi olabilir.
Nasıl Diğer Sağlık Personeli Olunur?
Diğer sağlık personeli eğitim programını tamamlayan ve eğitim sonunda Bakanlıkça yapılacak veya yaptırılacak sınavda başarılı olan diğer sağlık personeli tanımında geçen meslek gruplarındaki kişilere diğer sağlık personeli belgesi verilir.
Diğer Sağlık Personelinin Görevleri Nelerdir?
- İş sağlığı ve güvenliği hizmetlerinin planlanması, değerlendirilmesi, izlenmesi ve yönlendirilmesinde işyeri hekiminin talimatları doğrultusunda çalışmak, veri toplamak ve gerekli kayıtları tutmak,
- İşyeri hekiminin fizik muayene sırasında işyeri hekimine yardımcı olmak,
- İşyerinde genel hijyen şartlarını sürekli denetlemek,
- İlkyardım hizmetlerinin organizasyonunda işyeri hekimi ile birlikte görev almak,
- İş sağlı konularını içeren eğitimlerde görev almak.
- Az tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerine; çalışan başına ayda en az 6 dakika,
- Tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerine; çalışan başına ayda en az 9 dakika,
- Çok tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerine; çalışan başına ayda en az 12 dakika görevlendirilir.
Diğer sağlık personelleri işyerlerinde İşyeri Hekimi’ne destek olmaktadırlar. Görev yetki ve sorumlulukları işyeri hekimleri ve iş güvenliği uzmanları gibi yönetmeliklerde belirtilmiştir. Diğer sağlık personeli olmanın şartları vardır. Bu şartları taşıyan adaylar sınavda da başarılı olurlarsa Diğer sağlık personeli olmaya hak kazanırlar.
Yurtdışından alınan iş güvenliği uzmanlığı veya eşdeğer belge sahipleri, bu belgelerinin yeterliliklerini Bakanlığa onaylatmak kaydıyla eğitim kurumlarına başvuru yapabilirler.
a) Çok tehlikeli sınıfta yer alan 10 ila 49 çalışanı olan işyerlerinde çalışan başına ayda en az 10 dakika,
b) Çok tehlikeli sınıfta yer alan 50 ila 249 çalışanı olan işyerlerinde çalışan başına ayda en az 15 dakika,
c) Çok tehlikeli sınıfta yer alan 250 ve üzeri çalışanı olan işyerlerinde çalışan başına ayda en az 20 dakika